World Scout Jamboree 2015 – Japan

kk

Mikael Jedenby från Torslanda Sjöscoutkår var en av de lyckliga scouter som hade chansen att följa med på World Scout Jamboree i Japan. Vi är väldigt glada över att han här i bloggen ville berätta lite om sina upplevelser.

Lägerplatsen var helt okej, det fanns både dusch och vattentoaletter. Lägerupplevelsen var bra och hade vettiga uppgifter som IST. Jag arbetade på Offside Water och hade hand olika avdelningar från olika länder. Första dagen var det en avdelning från Taiwan, det gick så bra att de nu har bjudit in mig till Taiwan.

cvcc

De gula stjärnorna är de platser Mikael Jedenby fick chansen att besöka.

Maten var annorlunda under lägret men helt okej. Man ska komma ihåg att Sverige och Finland är en av de få länderna som äter tillagad mat till lunch, många andra länder är det lättare mat. Var på Scoutläger i Norge 2014 och där var det mackor till lunch.

ad

Bentolåda under WSJ15

Jag besökte flera olika platser i Japan. Testade ett kapsel-hotell i Tokyo innan WSJ! Efter lägret åkte jag till Minamitane på ön Tanegashima. Besökte där rymdhamnen Tanegashima Space Center där Japans rymdfarkoster startar för att åka till ISS. De var lite synd att några dagar efter WSJ lyfte en rymdfarkost mot ISS. På vägen till Tanegashima var jag i Kagoshima, i närheten av vulkanen som nyligen fick ett stor utbrott, jag var lyckligt ovetande att det var en aktiv vulkan när jag var där.

advv

Noskornet från en riktigt H-IIB, som skyddar rymdfarkosten under uppskjutning.

advad

En fullskalig modell av just bärraketen H-IIB. Rymdfarkosten placeras i nosen.

Jag kommer definitivt åka tillbaka till Japan i framtiden. WSJ2015 var ett bra läger och nu har jag kontakter med människor i flera olika länder. Min kommande resa till Taiwan har en direkt koppling till WSJ15 och är ett bevis på lägret öppnade nya möjligheter för mig.

Var det en självklarhet att besöka WSJ15, eller var det något du funderade på länge?

Det är mycket pengar men det var självklart att jag ville dit!

Har du varit på sådana här större läger tidigare? Om ja, skillnader/likheter?

World Scout Jamboree 2011 i Sverige. Likheter: Scouter från hela världen samlas på ett ställe. Skillnader: Helt annat land med en annan kultur.

Skulle du göra om det om du fick chansen?

Självklart

Vill du åka på fler liknande WSJ’s?

Vill till WSJ19 i USA. Har gjort en ansökan att få ”jobba” på Ryska Jamboreen i sommar. Har fått preliminärt ok väntar på det formella beslutet.

Vilket är det största och bästa minnet du tar med dig från resan?

Under rundresan: Tanegashima Space Center. På lägret: Dagen med avdelningen från Taiwan.

Vilken var den absolut största skillnaden mellan Japan och Sverige?

Det är en helt annan kultur där väldigt få kan engelska och mycket information är bara på japanska, det blir lätt missförstånd. Jag var väl förbered med lappar på japanska; som beskrev vad jag skulle och namnen på hotellen. Här är till exempel en lapp som några Japanska-IST skrev till mig, det står att jag ska till Tanegashima. Behövde bara visa lappen så fick jag hjälp att komma rätt.

www

Sammanfattat fick Mikael Jedenby från Torslanda Sjöscoutkår vara med om en helt fantastisk upplevelse där han fick vänner för livet, från många olika delar av världen. Har du också en liknande (eller helt olik) berättelse du vill berätta är du varmt välkommen att maila den till blogg@gbgscout.se.

Det här inlägget postades i Händelser, Inspiration från kårer och märktes , , av eriksalmonsson. Bokmärk permalänken.