Vintersegling med sjöscouter från A-Sjö och T-Sjö

”Vinter 12-timmars”, segling 29/11- 1/12 2013

Trodde du att segling var något som bara gick att ägna sig åt under årets varma månader? Då visar äventyrare, utmanare och rovers från Askims Sjöscoutkår och Torslanda Sjöscoutkår att detta inte alls stämmer!

Fredagen 29 november till söndagen 1 december 2013 deltog ett roverlag från Askims Sjöscoutkår och en äventyrar-utmanarpatrull från Askims Sjöscoutkår och Torslanda Sjöscoutkår i ”vintersegling, 12-timmars” som ordnas av Svenska Kryssarklubben. Seglingen vänder sig till rutinerade seglare som är förberedda på en vintrig segling.

Roverlaget seglade Agraff, en Fortissimo 33 som är 10 meter lång och 3 meter bred, och äventyrarna och utmanarna seglade Lucky Winny, en Vindö 90 som är 13 meter lång och 3.96 meter bred.

Här berättar deltagarna om seglingen.

”En underbar segling”

Under några helger innan seglingen har båtarnas ägare och scouterna hjälpts åt att göra i ordning båten inför seglingen. Ina och Alf skrapade båten medan den låg i vattnet. Äntligen är det dags att ge sig iväg!

Vintersegling med A-Sjö och T-Sjö 2013

Under fredagen flyttar vi båtarna från hemmahamnen i Torslanda till Hovås där starten ska gå. Besättningen har räddningsvästar och selar och samtliga på däck är fastsatta med en säkerhetslina i båten.

Vintersegling med A-Sjö och T-Sjö 2013

Båda båtarna startar från Hovås under lördagsmorgonen och under dagen är det en lugn segling med vackert väder och nästan ingen vind. Ombord på Lucky Winny delas scouterna in i vaktlag. Två timmar åt gången får de ta hand om navigeringen, styra och hålla utkik med skepparens stöd. Under seglingen tillagas spagetti och köttfärssås så att alla håller sig mätta och glada. Under förmiddagen sätter strömmen emot en hel del, men trots det lyckas vi kryssa upp mot målet i den lätta vinden. Från Rivö fjord, upp insidan av Hönö, Öckerö och Hälsö.

Målgången är vid Röra. Efteråt samlas alla båtar som var med under seglingen för en gemensam grillfest på grillplatsen vid gästhamnen och under kvällen visas det film.

Vintersegling med A-Sjö och T-Sjö 2013

Under natten blåser det upp till kuling och när det dagas blåser det fortfarande en hel del. På morgonen äter besättningarna från Agraff och Lucky Winny frukost tillsammans ombord på Lucky Winny. När det är dags att ge sig av blåser det lite för mycket för att hissa storseglen, men Lucky Winny kommer ändå upp i 9 knop.

”Vilken fantastisk upplevelse!”

Seglingen var en helt underbar upplevelse med vackert väder och mycket sol! Alf Olsvik, som var skeppare ombord på Lucky Winny, var bra på att lära och stötta ungdomarna ombord att hantera båten. Scouterna dessutom segla båten helt gratis och behövde endast betala för maten. Ett fick särskilt stort tack riktar Askim Sjöscoutkår och Torslanda Sjöscoutkår därför till Alf!

Ett tack också till Mikael Jedenby och Ina Olsvik för fina bilder! :)

Vintersegling med A-Sjö och T-Sjö 2013

Det här inlägget postades i Inspiration från kårer och märktes , , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.