Scoutledningsträff i Göteborg 9-10/4

grupp-scoutledningstraff

Under helgen 9-10/4 hölls den första Scoutledningsträffen någonsin och ordförande för Göteborgs scoutdistrikt var på plats för att representera kårerna i vårt område.

Den speciella smaken gröten får när man lagar den över öppen eld. Att få vakna i ett tält och se solen spela över duken. Kompisarna. Det finns många fantastiska saker med sommarläger! Precis så inledde vi i väst med att hälsa välkomna till den första Scoutledningsträffen som hölls i Göteborg. Vi berättade om vår samverkan här i väst och att vi vet att vi scouter är mer lika än olika. Vi berättade om Livat2015 och fokuserade på vad vi kan skapa tillsammans!

Vad är en scoutledningsträff?

Tidigare har det inom Scouterna-distrikten funnits en årlig distriktsordförandeträff. Inom NSF har det hållits en kårordförandeträff på nationell nivå. Det blir många möten på många platser och vi möter alla gemensamma utmaningar. Tillsammans kan vi skapa bättre utbyten, fler idéer och kreativare möten och bi tyckte redan förra året att vi behöver utveckla nya samlingar där fler är med så att vi tillsammans kan diskutera framtiden. Detta resulterade i att vi i år höll den första scoutledningsträffen och det här i väst i Göteborg! På plats var ca 60 personer och en blandning av distriktsordförande inom Scouterna, kårordförande inom NSF, representanter från två equmenia-regioner, Scouternas styrelse och representanter från NSF förbundsstyrelse. Och det blev en så bra träff!

Själva mötet

Vi i väst öppnade mötet med ett bildspel med bilder från Livat2015, vårt gemensamma läger här i väst! Sex representanter från väst var på plats och vi berättade vad vi tycker är bäst med sommarläger. För det är ju just det som är viktigt – vad vi har gemensamt! Detta satte ribban för helgens möte som handlade om vad som är på gång i Scouterna och NSF, input till verksamhetsplanen 2017/2018, regionala samarbeten, ordföranderollen och hur vi kan stötta varandra, samt uppdelat pass på söndagen där NSF hade kårordförandeträff.

På gång i Scouterna och NSF

Vi började mötet med en presentation med Scouternas styrelse om vad som är på gång inom Scouterna just nu. Det handlade om vad som händer just nu, valberedningens arbete, statistik och medlemssiffror, samt rekryteringskampanjen. Vi fick också en presentation av Jamboree 2017 och hur deras arbete går. De har precis lanserat sin hemsida för de som vill veta mer! Med i planeringen finns en tanke om att ha ca 5000 deltagare på lägret som ännu inte är scouter. En helt ny tanke som är jättespännande och planeringsgruppen jobbar just nu med förslag på hur detta kan gå till rent konkret.

Vi fick också en kort presentation av läget efter svenska kontingentens deltagande i WSJ i Japan och hur Scouternas ekonomi ser ut i stort. Det har dragits många lärdomar från organisationen runt deltagandet och från Göteborgs sida tryckte vi extra på frågan hur man säkerställer att dessa lärdomar faktiskt kommer med inför nästa WSJ. Vi kommer även att fortsätta följa denna punkt.

Styrelsen presenterade också kort bakgrunden till equmenias beredningskonferens som hålls nu till helgen 23-24/4. Anledningen är en omförhandling av samverkansavtalet mellan Scouterna och equmenia och på beredningskonferensen får equmeniascouts medlemmar ge sin input till hur avtalet ska se ut. Bakgrunden till att avtalet ska omförhandlas är att man inte är helt överens om vad som egentligen sades när det nuvarande avtalet skrevs.

Ordföranderollen

Eftermiddagen började med ett pass i olika grupper som handlade om hur vi ser på ordföranderollen i kårer och distrikt. Vilken roll ska en ordförande ha, vilka förväntningar är rimliga m.m. Grupperna delades in efter ålder, vilket gav en spännande aspekt till diskussionerna. Det finns många funderingar runt detta och det var utvecklande att lyssna på hur andra ser på ordförandeskapet och hur de arbetar. Passet fortsatte sedan med diskussioner om konkreta utmaningar vi möter i vårt ordförandeskap. Här lyftes flera frågor i grupper och vi gav varandra tips och stöd. Det kan ibland vara lite ensamt att vara ordförande och det var skönt med utbyte både runt ideologiska frågor om ordföranderollen och konkreta utmaningar!

Regionala samarbeten

Under eftermiddagsfikan samlades vi i regionala grupper och vi i Västra Klumpen (Västra Götaland och Halland) fikade tillsammans. I väst har vi en bra kontakt med varandra och vi ses regelbundet tillsammans med Västra Kansliet på något vi kallar Samverkansträffar. Där diskuterar vi hur vi tillsammans kan utveckla scouting mer i väst. Nu var även en del kårordförande med så alla kände inte varandra. Efter en presentationsrunda med flera frågor pratade vi om lokal samverkan mellan både kårer och distrikt/regioner/kårer. Vi har så mycket att vinna på att arbeta tillsammans! Tillsammans når vi fler och kan göra så mycket mer! Under mötet knöts flera kontakter och vi har förhoppningsvis nya samarbeten att se fram emot!

Under helgen pratade vi flera gånger om regionala samarbeten och vilka vinster det kan ge. I övriga delar av Sverige har man inte kommit lika långt och alla relationer/kontakter finns inte. Många är dock nyfikna på hur vi arbetar här i väst och hur vi har byggt upp den samverkan vi har i dag. Vi är glada när vi kan inspirera andra och hoppas att fler relationer knyts runtom i landet efter denna helg!

Input till verksamhetsplanen / Demokratijamboreen

Under ett kortare pass delade vi in oss i grupper och diskuterade olika delar av Scouternas verksamhetsplan och fokusområden, samt om Demokratijamboreen i höst. Göteborg deltog i diskussionen om Demokratijamboreen som handlade om hur vi kan arbeta med att engagera fler kårer, samt hur vi kan göra mötet mer tillgängligt och lätt att ta till sig.

Scouternas styrelse uppmanar distrikt att peppa kårer att skicka ombud till Demokratijamboreen och att underlätta för ombuden i form av att ha förträffar och att samordna någon sorts resa. Precis detta ska vi redan göra i Göteborg! Det kommer under hösten att ordnas en ombudsgrupp för ombud med förträffar och gemensamt arbete under själva Demokratijamboreen för att underlätta för alla att hänga med i vad som händer. Vi kommer också att ordna en buss och information om allt det här kommer att komma ut till alla kårer före sommaren!

Vi pratade också om olika sätt vi kan göra mötet enklare att sätta sig in i och påverka. Denna gången kommer verksamhetsplanen att läggas ut mycket tidigare än övriga handlingar, så att alla har möjlighet att läsa, sätta sig in i den och påverka den redan före mötet. Vi diskuterade möjligheter att göra så även med övriga handlingar, samt öppna upp för diskussion på nätet redan före mötet och Scouternas styrelse tar med sig alla tankar. Det kommer i år att bli större fokus på det demokratiska mötet och Scouterna tar även fram en workshop att använda före stämman för att alla ska lära sig hur själva mötet fungerar.

Övriga diskussioner

Under söndagen hölls ett s.k. open space där flera olika frågor diskuterades i omgångar i grupper. Bl.a pratade vi mer om regionala samarbeten, rekrytering av ideella, valberedningars arbete, kommunikation och informationsspridning, utveckling av Scoutledningsträffen till att nästa år inkludera ännu fler för mer samverkan och möten, mer fördjupning i demokratin runt Demokratijamboreen och hur vi får fler att delta, facebook-gruppen Svenska Scouter, rekrytering m.m. Anteckningar från alla diskussioner kommer att skickas ut.

I Västra Klumpen har vi kommit fram till att vi ska starta en hemsida med samlad information för alla i väst! Den kommer att skapas och drivas av Västra Kansliet, men vara tillgänglig för oss alla att använda.

Det märks att Scoutsverige är på gång! Det finns mycket vilja att utvecklas och göra mer och bättre saker tillsammans! Det finns en stor nyfikenhet runt vad som händer hos oss här i väst och vår samverkan och det finns en ambitioner att bygga upp starka nätverk på många platser runtom i landet. Kul säger vi!

Vi tackar Scoutsverige för ett givande och bra möte och ser fram emot nästa års utvecklade Scoutledningsträff!

För frågor och funderingar om allt ovan går det bra att kontakta ordforande@gbgscout.se!

Anna Gottfridsson, ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Det här inlägget postades i Händelser, Styrelsen har ordet och märktes , , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>