Scouting är bäst tillsammans!

login-logo1

Till sommaren går lägret Liv@2015 av stapeln – ett läger för alla scouter i väst! Vi vet att det blir mer än 3 000 deltagare och ser fram emot många härliga lägerdagar. Men, varför gör vi ett läger tillsammans i väst? Här är lite bakgrund och historia.

Liv@2015 – en bit på väg på en resa

Liv@2015 är alla scouter i västs läger sommaren 2015! Många har jobbat hårt för att planera och organisera och det råder inga tvivel om att det här kommer bli det bästa lägret någonsin! Visst ska du också med?

Nu planerar vi ett gemensamt läger helt självklart. Här kommer en liten historia om hur idén om Liv@2015 blev till och hur bra scouting faktiskt blir när vi gör det tillsammans!

Det började med ett lägerbesök

2013 var året då Göteborgs scoutdistrikt startades. Det var också året då Västbodals Scoutdistrikt, Västgöta Södra Scoutdistrikt, nya Hallands Scoutdistrikt och nya Skaraborgs Scoutdistrikt skapades. På sommaren var jag på väg till Loo utanför Alingsås för att hälsa på några nätter på Trampolin, equmenias riksscoutläger.

Jag har varit på många scoutläger, men kände mig ändå lite nervös, eftersom det skulle bli mitt första equmeniascoutläger. Jag funderade på hur det skulle bli, men väl på plats så kände jag mig hemma med en gång. Det här var ju ett helt vanligt scoutläger, precis som jag var van att se det!

Det var på en äng under Trampolin som vi satt några och pratade om just vad ett scoutläger är och att det ju är samma sak oberoende av vilken scoutorganisation som ordnar det. Vi satt och pratade om kommande läger och det hade börjat viskas om att det nog var dags för ett större läger i väst snart. Vi som då satt på den här ängen var genast överens om att om vi i väst ska göra ett stort läger, så är det självklart att vi ska göra det tillsammans!

Gemensamma beslut i koncensus

Under 2013 var det mycket nytt, som sagt. Nya distrikt inom Scouterna, NSF bildade nya distrikt, Salt började bygga upp egna strukturer och SMU blev en del av equmenia. Mitt i det här var det lite svårt att få grepp om all utveckling och allt nytt. Och hur allt skulle bli. Vad är då inte bättre än att fokusera på det vi har gemensamt – verksamheten! Och fortsätta bygga resten utifrån det.

Så vi samlade ihop oss. En representant för varje Scouterna-distrikt i väst, equmenia region väst, NSF Västra Distrikt och Salt Västsverige. Vi satt runt ett bord och pratade om just verksamhet och om vi inte skulle göra ett gemensamt läger. Direkt dök det upp vissa frågor. Exempelvis hur vi ska kunna göra ett gemensamt läger som alla känner sig hemma på. Som inte blir som ett läger för direktanslutna brukar se ut bara för att det är fler direktanslutna scouter med och planerar. Vi kom fram till att organisationen skulle bygga på koncensus, inga beslut skulle fattas genom kompromisser eller majoritet – det skulle bli allas läger!

Nu tänker ni att oj, så kan man ju inte planera ett läger, det kommer inte gå. Men, precis det gör det! Det tar lite längre tid, men besluten blir mycket mer genomtänkta och kommer från alla tillsammans.

Redan på detta första möte i oktober 2013 beslutade vi om att ha ett gemensamt läger. Vi beslutade efter diskussioner att det skulle hållas 2015 och under ungefär vilka datum lägret skulle ligga. För att kunna följa lägerplaneringen satte vi samman en styrgrupp bestående av en representant från varje organisation som stod bakom lägret. Gruppen fick till första uppgift att hitta lägerchefer och sätta samman en lägerkommitté. När detta var gjort skulle gruppen bevaka planeringen och budgetutvecklingen, kunna vara ett bollplank under diskussioner, samt säkerställa att lägret och programmet verkligen blev för alla och av alla.

En succé för scouter i väst

I västra Sverige är vi ungefär 13 000 scouter. I sommar möts över 3 000 av oss på Liv@2015. Efter att två lägerchefer tillsattes i början av 2014 började det intensiva arbetet med att planera lägret. Styrgruppen har följt planeringen, vilket också har gjort att vi organisationer som står bakom har setts och hörts ofta. Det har uppstått många diskussioner och funderingar som vi har bollat gemensamt. Vi har även mött utmaningar i det nya sättet att jobba med en styrgrupp tillsammans. På många sätt har vi fått upp ögonen för hur andra organisationer jobbar med samma sak som vi själva gör. Men, mest av allt har vi kunnat se allas likheter, skapat en förståelse för vår gemensamma grund och lärt oss att gemensamt prata ett språk som alla är med på vad det betyder.

Hela den här processen har gjort oss i väst starka. Starkare för att vi nu blickar fram mot ett gemensamt läger till sommaren, men också ser mot framtiden efter Liv@2015 tillsammans. Nu finns det inte längre någon av oss som inte ser det som självklart att alla ska vara med när vi ses för att prata scouting i Västsverige. Det är vi tillsammans som kommer att utveckla scouting här. Tillsammans kan vi göra mer och bättre scouting!

Scouting är något vi alla har gemensamt. Att vi gör scouting på lite olika sätt på olika ställen är inte något som skiljer oss åt, utan något som stärker oss tillsammans!

Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.