Scouterna <3 engagemang!

tillsammans

För några veckor sedan träffade jag en representant från Fryshuset. Jag som ideell ordförande för Göteborgs scoutdistrikt mötte en lika ideell representant för en annan organisation lika fylld med engagemang som jag! Vi hade mycket att prata om och många lika sätt att se på det vi gör. Rent konkret så handlade samtalet om ett ev. samarbete mellan Scouterna i och kring Göteborg och Fryshuset.

Att scouting är många saker, det kan vi alla vara överens om. Och många saker kan vara scouting! Genom den metod vi jobbar med kan det mesta bli just scouting.

Samhällsengagemang är en del av grunden som scouting vilar på och att stötta andra är en viktig del av våra värderingar. I Scouterna är vi bra på att vara en del i ungas utveckling, både i sig själva och tillsammans med andra. Vi har många engagerade ledare och unga som gör mycket för sin omvärld. Att vara en del av Scouterna gör mig stolt!

Scouterna <3 engagemang!

Scouterna driver i dag flera projekt där just dessa värderingar och allas vårt engagemang för det samhälle vi delar syns tydligt. Här hos oss i Göteborg finns också tankar om en större samverkan med andra organisationer på olika sätt. I höstas skrevs en motion till distriktsstämman som handlade om att starta scoutverksamhet där det i dag ännu inte finns och att göra detta tillsammans med organisationer/föreningar som redan är starka just i det området. Idén togs emot mycket positivt på stämman och distriktet försöker nu hitta intresserade personer som vill sitta med i en projektgrupp och utreda vilka möjligheter det finns att realisera detta. Det är ett sätt att nå ut till fler och utöka vår verksamhet.

Idéer om samverkan medFryshuset

När jag för några veckor sedan träffade en representant från Fryshuset, så var det för att prata om en ev. samverkan med scouter lokalt i och kring Göteborg. Fryshuset stöttar bl.a. ensamstående mammor som inte har de ekonomiska möjligheterna att låta barnen vara med i olika föreningar på sin fritid. Samtalen handlar om att ev. inleda ett samarbete där scouter gör verksamhet dit barn bjuds in genom Fryshuset. Barn som annars inte hade haft möjlighet att vara med. Vi vet ju att scouting är det roligaste som finns och det här vore ett sätt att ge alla barn, oavsett bakgrund och förhållande en chans till upplevelser utanför hemmet. Tänk att kunna vara med och bidra till att se fler ögon glittra av äventyrslystnad på ett av våra arrangemang!

Ett samarbete kan se ut på flera olika sätt. Det kan exempelvis vara en kår som ordnar en aktivitet under en dag eller helg, inne i stan eller ute vid någon hajkplats. Det kan också vara en hel hajk eller kanske ett helt eller delar av ett läger. Det viktiga är att barn bjuds in att vara med på en aktivitet och utan att det kostar något. Den som står för ev. kostnader kan vara kåren själv om det inte är så mycket. Det kan även finnas utrymme att sätta av pengar hos distriktet och det finns även en stiftelse som Fryshuset har kontakt med som är intresserad av att bidra till detta.

Kanske är just du, din avdelning eller kår intresserade av att vara med och bjuda in fler till ett av era arrangemang?

Det finns många idéer i och kring Göteborg

Som scout vill jag stå upp för alla barn och unga. Om jag kan bidra till att fler barn får skratta och känna sig så där mysigt lyckliga som det bara går runt en lägereld under ett lägerbål, får känna värmen från elden, kläderna klibba i regnet, det salta vattnet stänka, springa och leka tillsammans med andra barn i en trygg verksamhet. Det vill jag lägga min tid på.

Det gläder mig att höra hur det finns många tankar om att utöka det engagemang som redan finns inom Scouterna i och kring Göteborg och göra det till något som kan nå fler! ”Det finns ju food trucks – varför då inte en scout truck?”. Det finns många sätt som vi kan nå ut till fler med det vi vet är bra verksamhet och hur vi än gör det så kommer det att ge så mycket tillbaka. Det ska bli intressant att se hur vi kan utveckla det här vidare och vilka som vill vara med och göra det.

Är du en engagerad människa som brinner för att låta fler få testa på scouting? Då ska du kontakta mig direkt! Tillsammans kan vi göra något större för många fler!

Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt
ordforande@gbgscout.se

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.