Sankt Georgfirande i Slottsskogen

Sankt Georg i Slottsskogen 2014

Grillning och lägerbål i vårvarma och soliga Slottsskogen 23/4

Medan solen går ner och de sista strålarna sipprar genom trädens grenar sitter ett gäng scouter samlade intill scoutmonumentet på en liten höjd i Slottsskogen och sjunger tillsammans. Första gången på flera år har Göteborgs scoutdistrikt ordnat ett Sankt Georgsfirande för alla som vill vara där!

Sankt Georg i Slottsskogen 2014 Foto: Ina Olsvik

Foto: Ina Olsvik

Sankt Georg

Många scoutkårer ordnar egna Sankt Georgsfiranden med olika former av ceremonier. Vissa går i parader, vissa sjunger, vissa delar ut märken m.m. Det gemensamma är att vi tänker på scouternas skyddshelgon Sankt Georg, som dödade draken och räddade prinsessan utan att vilja ha någon belöning för det. Han gjorde det helt enkelt för den goda sakens skull. Läs hela legenden här.

Varje år går även Scouterna ut med ett Sankt Georgsbudskap som är grundat på den ursprungliga tanken med legenden, men anpassat till ett modernare sammanhang. Årets budskap var att ”Scouter bekämpar vår tids drakar”, att kämpa mot fördomar i samhället. Och vad är väl inte bättre än att samlas alla tillsammans för att visa att här är alla välkomna!

Ett gemensamt firande

Årets gemensamma firande planerades främst för de scouter som inte hade något eget kårfirande planerat. Västra kansliet bjöd in till grillning vid scoutmonumentet redan på eftermiddagen, vilket blev ett väldigt trevligt mingel i solskenet med många glada återseenden och nya bekantskaper! Efteråt ordnade Händelseutskottet, HUT, lägerbål som leddes av Kexan från Backa Scoutkår. Det sjöngs och ropades genom skogen!

Sankt Georg i Slottsskogen 2014 Foto: Ina Olsvik

Foto: Ina Olsvik

Sankt Georg i Slottskogen 2014

När vi vandrade ner från scoutmonumentets kull i vårkvällen sågs bara leenden på allas läppar. Att samlas och dela lägerbål eller vad det är för ceremoni tillsammans är fantastiskt och gör allt till så mycket mer!

När vi i vintras undersökte intresset för att ha ett gemensamt Sankt Georgsfirande och då också sökte personer som vill vara med och ordna ett sådand, så var det inte många som hörde av sig. Ett tag var det prat om att inte ens genomföra det i år, utan vänta till nästa år. Men, tack vare Mikael Jedenby i HUT, som drev på och såg till att det här blev av fick vi en fantastisk kväll tillsammans! Förhoppningsvis är detta något vi kan ta med in i framtiden och fortsätta med. Kanske ska vi också utveckla det till något mer? Vad tycker du? Hör gärna av dig till HUT, hut@gbgscout.se, med dina tankar och om du är intresserad av att vara med och ordna något nästa år!

Vad är scoutmonumentet?

Scoutmonumentet är ett monument över grundaren av scoutrörelsen i Sverige, Ebbe Lieberath, och scoutrörelsens 50-års jubileum. Monumentet invigdes i samband med Sveriges Scoutförbunds årsstämma den 14 november 1959 som hölls i Göteborg. Göteborgs kommun hade för ändamålet upplåtit en vacker plats på södra Malmgårdsåsen i Slottsskogen. Monumentet består av ett stort stenblock i gnejs som väger ca 5000 kg och som hämtats från platsen där Ebbe Lieberath föddes. Blocket vilar på tre mindre stenar och omges av en stor samling små stenar från olika kårer i Sverige.

Scoutmonumentet i Slottsskogen

Det här inlägget postades i Händelser och märktes , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.