Paddlingshajk med Tuve Scoutkårs upptäckare

Tuve scoutkår - paddlingshajk

Tuve Scoutkårs upptäckaravdelning nyss hemkommen från en helt fantastisk paddling med avdelningen Vilddjuren. 15 barn och 7 ledare i Vättlefjäll 16-18 maj 2014.

Vi startade vid Surtes badplats på fredagen. Vi satte upp vindskydden vi skulle sova i, värmde oss med lite varm choklad och smörgås med mjukost. Per hade en genomgång om hur man paddlar och säkerheten i båten och scouterna fick även prova lite att paddla. Kvällen var ljummen och bara så härlig, att få barnen i säng var inte lätt!

På lördagen vaknade vissa av barnen när solen nådde vindskydden runt kl 05 men inte förrän vid 07 blev den officiella väckningen. Strålande sol och skimrande vatten väntade på oss. Vi åt frukost, packade ihop våra saker och vindskydd och packade kanoterna så fort vi kunde. Vi tog oss över vattnet och paddlade emellan små mysiga passager. Mycket folk var det ute så vi fick många möten ute på vattnet av både scouter och icke scouter. Väl vid lunch mötte vi  två gamla tuve-scouter, Håkan K och Annica som var på cykelutflykt. Lunchen bestod av makaroner och köttbullar – enkelt men förbaskat gott. Lite till orkade vi paddla innan vi hittade där vi ville slå läger för natten. Två snälla män som egentligen tagit platsen erbjöd sig att byta så vi fick den stora udden och de den lilla, bra byte.

Vi byggde en toalett i skogen med snitslar av toapapper, hämtade ved och började elda. När vi äntligen var klara fick det bli ett dopp i sjön, kallt men uppfriskande! Väntande på oss vid lägerplatsen fanns en värmande eld efter de kalla vattnet som vi kunde värma oss vid. Några av scouterna tog kanoterna och paddlade ut för att sedan bada från dem. Flygande Jacob till middag, mycket populärt av scouterna och alla åt med god aptit. När det började skymma var det ingen som direkt var pigg för en aktivitet så vi bestämde oss för att mest hänga vid den varma elden och umgås. Pinnbrödsdeg knådades ihop och alla fick en klump med deg som de fick fästa på en pinne och ha över elden. Pinnbröden doppades sedan i smör eller sylt och blev väldigt goda. Även grillade marshmallows gick ner i barnens magar. Man märker hur mycket man gör av med när man är på hajk – barnen äter för fulla muggar!

Söndagen, ytterligare en solig morgon men inte lika många som vaknade vid 05. 07.30 ringde min väckarklocka och kanske att jag snoozade en stund innan jag steg upp, man var ganska trött. Frukosten slank ner och vi var tillbaka i kanoterna. Lite stop på vägen för frukt och lyft av kanot var vi framme vid sista lyftet där vi även lagade lunch. Gulaschsoppa på konservburk och bröd åkte ner i magen. Efter lunch hade vi ca 20 min paddling till innan vi var framme vid badplatsen igen där vi skulle bli upphämtade. Vid badplatsen var det tvätt av kanoter som gällde. Vi blandade detta med att fylla på med energi genom att äta havrekakor med choklad och bära kanoter till parkeringen där kärran stod.

För de flesta scouterna var det andra gången de var på hajk och kanske första gången de paddlade och vem kunde ana att det skulle gå såhär bra? Otroligt duktiga upptäckarscouter som hållit humöret uppe och kämpat även när det varit tungt i kanoten. Vi har haft en riktigt superduperhelg, som jag ofta säger när vi varit på läger och så ska de vara 😀 Fantastiska ledare och härliga scouter, kan de bli bättre!

Hälsningar Emma, avdelningsledare på Vilddjuren, Tuve scoutkårs upptäckaravdelning.

Det här inlägget postades i Inspiration från kårer och märktes , , , av Emil Mattsson. Bokmärk permalänken.