Överlevnadskurs 8-10/5

Foto: Mats Mattsson

Lördagen 8/5 samlades åtta deltagare i skogarna kring Landvetter för att lära oss mer om överlevnad.

Som instruktör  hade vi med oss Niklas Larsson från Civilförsvarsförbundet i Göteborg. Vi fokuserade på det som hjälper oss om vi kommer bort från normala bekvämligheter ett par dagar, tills dess att vi blir hittade eller hittar tillbaka. Vi fick med oss massor av kunskap, och möjlighet att prova på under helgen. För att öva på riktigt behövs fler dagar än vad en helg erbjuder. Det var en bra mix mellan att stilla den egna nyfikenheten, och att få med sig ideer om vad man kan göra med scouterna på avdelningen.

Vikten av eld

Elden är en bra vän, den erbjuder både värme och möjlighet att rena vattnet genom att koka det. Väderleksprognosen varnade för kommande regn, varför vi genast satte igång eldutbildningen. Hur fungerar det med eldstål ? Var hittar man bra ved ? Hur startar man elden? Öva!

Vatten, mat och skydd

Det är viktigt att få i sig vatten. Vatten kokades över öppen eld, dels för att rena och dels för att laga mat. Vi hade tagit med oss var sin aluminiumburk, men man räknar med att hitta någonting i skogen som kan användas som kokkärl. Eldstaden byggdes på plats, ved samlades in och elden startades med tändstål.

Första övernattningen var inomhus. Andra natten byggde alla sin egen bivack. Med respekt för allemansrätten fick alla deltagare var sin presenning. Alla byggde var sin eldstad med reflektor för att få in värmen i bivacken. Prognosen om regn infriades, det blev en verklig och realistisk övning på att bygga och klä sig rätt. Det fungerade bra, alla använde sina kunskaper. Det var en utvilad grupp som sovit torrt och varmt.

Signaleld

På söndagen byggdes en signaleld, för att man snabbt skulle kunna signalera till en sökande helikopter. Även här kom eldstålet till nytta.

Som mat hade Niklas gjort iordning tillräckligt stora portioner för att alla skulle var OK, men inte så att vi blev mätta. Efter hand blev deltagarna mer och mer slöa, men det påverkade förvånansvärt lite av humöret. Kursen innehöll några moment om mat, men huvudbudskapet var att man klarar sig i veckor utan mat, men inte länge utan värme och vatten.

Tack alla som var med för en utmanande, men väldigt kul helg!

Hälsningar,
Ledarutvecklingsutskottet, LUT

Foto: Mats Mattsson

Det här inlägget postades i Händelser och märktes , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.