Om Mandalay

Mandalay är göteborgsscouternas vackra segelskuta med plats för max 12 personer ombord (inklusive skeppare). Här nedan finns lite information om Mandalay och även historien om hur hon blev det hon är i dag. Det går också att hitta mer ingående information till vänster.

Ombord på Mandalay finns ett fullt utrustat kök, toaletter, vattentankar och rinnande vatten ur kranarna. Det finns madrasser att sova på, men inte sängkläder, så ta med sovsäck och lakan för att skydda madrassen eller helt lakanset. Det finns eluttag ombord och man kan oftast ladda sin mobil när skutan ligger i hamn. Har du ingen flytväst finns det några att låna ombord.

Bakgrund

Mandalay köptes av Göteborgsscouternas Stiftelse våren 1994 för att ge främst utmanarscouter (15-18 år) utbildning i segling och navigation runt om i nordiska farvatten. Därutöver ska skutan användas för ledarvård, utbildning, rekryteringsinsatser m.m.

Mandalay har som syfte att:

• ge ”nästa steg” åt sjöscouter, främst utmanarscouter.
  • ge möjlighet att prova på och utvecklas som scout till sjöss, inomskärs såväl som utomskärs.
  • vara en saltstänkt symbol för havsanknytningen hos scouting i Göteborg.
  • vara inriktad mot scoutverksamhet för utmanarscouter och ledare.

Specifikationer

Här finns mer detaljerad information om Mandalay för dig som vill veta mer om henne.

Mandalay är byggd i plast efter ritningarna på Colin Archers Sjöräddningsskuta RS22 Vardøy, nedskalad mot originalet med ca 10%. Hon är väl lämpad som utbildningsplattform tack vare hennes goda sjöegenskaper.

Löa: 12,68 m + klyvarbom 3,6 m
Bredd: 4,15 m
Mast höjd över havet: 13,5 m
Djupgående: 2,30 m
Deplacement: 23 ton
Bruttoregisterton: 16 ton
Byggd år: 1984-86
Hamn: Nya Varvet, Göteborg
Ägare: Göteborgs Scouternas stiftelse
Tel. till skeppet: 0733-509907
Anropssignal: SLCV

Rigg, maskin etc

Gaffel riggad 2 mastad Ketch
Max segelyta: 122 kvm
Max krysställ: 102 kvm
Maskin: 2004 Volvo Penta TAM 63, 120 hkr.
Propeller  3 bladig  med ställbara blad

Bemanning

Max 12 personer ombord.
Under arrangemangsseglingarna skall en skeppare och en styrman finnas ombord.
Övrig segling är det skepparens ansvar att tillse att tillräcklig kompetens finns ombord.

Under däck

Antal kojplatser: 12
Navigationsutrustning mm: GPS med elektroniskt sjökort, VHF, radar
2-lågig gasolspis med ugn
Kylskåp som kyls av motor och en Super-Cool
Uppvärmning med dieselpanna och elpatroner som värmer vattenelement och varmvattnet.