Ledarutbildning Scout Ute – en solig helg i skogen

Scout-kurs

Första helgen i september hölls ena halvan av ledarutbildningen Scout, den som vi kallar för Scout Ute. Under en helg tog sig ett gäng ledare genom skog och mark för att utveckla sig själva i sitt scoutengagemang.

Ledarutbildning Scout Ute 6-7/9

Att planera en ledarutbildning betyder att tänka på både utrustning, kursinnehåll och för Scout Ute även att planera en vandring och hajkplats. Och självklart hade vi planerat för en jättebra hajkplats! Som tur var åkte vi ledare ut redan på fredagskvällen för att förbereda och upptäcker då att den tänkta hajkplatsen förvandlats till ett kalhygge…

Scout-kalhygge

Deltagarna skulle komma kl. 10 på lördagen, så vi hade lite tid på oss att hitta en annan plats att vara på. Vi gick och rekade lite, men trots fina platser med en sjö intill där vi var, så hittade vi ingen bra hajkplats. Gunilla hade tittat på kartan och vi valde då att chansa på att vindskyddet utefter vildmarksleden vid Hebratjärnarna skulle vara ledig. Vi gick upp tidigt på morgonen för att se efter och eftersom ingen var där bestämde vi oss för att köra kursen där.

Deltagarna anländer

Tillbaka vid samlingsplatsen vid parkeringen i Härkeshult väntade vi in deltagarna och överraskade dem med kaffe och bulle när de anlände. Vi körde igång det första kurspasset direkt och deltagarna arbetade i två patruller. Under helgen var nio ledare med, tre från Kortedala Scoutkår, två från Masthugget-Majorna, en från Torlanda Sjöscoutkår och tre från Eldsberga Tönnersjö EFS i Halland.

Scout-patrull1Scout-patrull2

På hajk

Lördagen fortsatt sedan med en vandring till hajkplatsen. Patrullerna gick var för sig och hade fått med sig en del uppgifter att lösa på vägen. Det var en vacker vandring i fin natur. På vägen såg vi flera stora tickor och stötta på en riktigt fin padda.

Scout-patrull-stig

Väl framme vid hajkplatsen, som låg intill en sjö och alldeles på vildmarksleden, hölls ytterligare ett instruktionspass för deltagarna innan vi lagade lunch tillsammans. Det enda som var lite jobbigt med hajkplatsen var att det var lite av en genomfartsled för cyklister. Men, vi blev under dagen riktigt duktiga på att hoppa ur vägen när någon kom susandes!

På hajk sover man så klart i vindskydd. Uppsättning av vindskydd blev ett äventyr, men till slut fick båda patrullerna upp sina. Dock behövde experthjälp tillkallas för att vi ens skulle bli klara i tid, så vi kan nog öva mer i kårerna på just uppsättning av vindskydd. 😉

Scout-lagerplats

Under eftermiddagens kurspass spelade patrullerna bl.a. rollspel och teater för varandra. Självklart handlade rollspelen om ledarskap och olika situationer. Det är både ett kul och lärorikt sätt att väcka diskussioner om en ledares roll inom scouting.

Scout-rollspel

Till middagen skulle patrullerna grilla. De hade redan innan hajken planerat maten tillsammans och det var kul att se vad de hade fixat. Kvällen blev riktigt trevlig runt brasan med många berättelser från alla om vad de hade varit med om i sina scoutliv. En spännande del av Scout Ute är just att man har så mycket möjlighet att utbyta erfarenheter mellan ledare från olika kårer och med olika bakgrund och upplevelser.

Månen lyste upp hajkplatsen – en skönare vy att somna till finns inte.

Avslutningen

Vi som var morgonpigga och vaknade tidigt gick upp och fixade frukost till alla. Efter att vi blivit mätta av gröt och en god kopp kaffe och packat ihop våra saker var det dags för ytterligare kurspass.

Scout-packa

Vid lunch var det sedan dags att visa upp sina patrulluppgifter som avslutning. Därefter tog vi ett gruppfoto på alla deltagare och sedan begav vi oss tillbaka och hemåt.

Scout-deltagare

Alla var nöjda med kursen och det fantastiskt fina sommarvädret i september. Vi kursledare är också väldigt nöjda med helgen, som blev en riktigt bra kurs! Tack alla som var med för att ni bidrog till kursen! Det är ju just det ledarutbildningen Scout bygger på – mycket erfarenhetsutbyte! Stort tack!

Hälsningar,
Kursteamet
Gunilla, Henrik o Mats

Scout-vid-vattnet

Det här inlägget postades i Händelser och märktes , , , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.