Hur scouting lyfter demokratin – funderingar inför helgens demokratijamboree

ballons

I morgon fredag åker flera av oss till Kristianstad för att vara med under helgens Demokratijamboree och Scouternas stämma. Här lite funderingar om hur vi visar respekt för varandra  och gör vår stämma och demokratiska möte scoutigt.

Vissa saker är enkla att diskutera och besluta om. Andra saker ligger några väldigt nära och blir därför jobbigare eller svårare att diskutera. Demokrati är en av de saker Scouterna står upp för. Men, när vi genomför vår demokrati och vår stämma i helgen ska vi inte glömma att göra det på ett scoutigt sätt!

Demokrati på ett scoutigt sätt

Vad är då ett scoutigt sätt. Ja, det betyder nog olika saker för oss alla, men kanske kan vi titta på själva stämman till att börja med. Vi samlas till en demokratisk stämma dit ombud för alla scoutkårer är välkomna. Visst kan man diskutera vilken plats som är mest demokratisk och reseutjämning m.m. (vilket ju ska göras på stämman till helgen), men tittar man på mötet i sig, så är det i högsta grad scoutigt. Här känner jag igen många målspår, eller ballonger, från Scouternas program som är representerade.

Förståelse för omvärlden: På en stämma skapar vi möten och diskussioner för att förstå både det lilla och det stora. Tillsammans stöttar vi varandra till större förståelse. Det kan handla om just reseersättning till Scouternas stämma eller bidrag till Scouterna från ex. Postkodslotteriet.

Aktiv i samhället: Scouternas stämma är verkligen en demokratiskola! Flera ombud är under 26 år och några åker på sin allra första stämma. Här lär vi oss tillsammans hur vi skapar demokrati och välgrundade beslut. Detta är lärdomar och engagemang vi alla kan ta med oss vidare till andra delar av samhället.

Relationer: Under en helg samlas vi många scouter på samma plats. Här möts vi och skapar relationer till varandra, både i diskussioner men också i roliga kringaktiviteter.

Aktiv i gruppen: I Scouterna är vi vana vid att jobba i patruller. Och tur är nog det när vi kommer till Scouternas stämma. Här är det många personer och åsikter som ska ges utrymme. På påverkanstorget samsas vi om platsen och stöttar varandra att komma till tals i gruppen. Här ger vi alla plats och låter alla bidra!

Problemlösning: Hur lägger vi yrkanden så att motionen blir så som vi vill att den ska bli? Hur lägger vi fram våra argument på ett bra sätt? Hur jämkar vi oss med andra som yrkat? Hur hittar vi tillräckligt många som stöttar vårt förslag? Det finns många saker att klura på under en stämma!

Kritiskt tänkande: När många åsikter möts behöver vi också kunna balansera våra egna tankar mot andras tankar och utröna vad vi tycker är bästa lösningen för scouten och Scouterna i stort. Vi läser rapporter, lyssnar på förslag, ögnar igenom budgeten, granskar verksamhetsplanen och skapar en förståelse för vår nya strategi. Lite kritiskt tänkande, både vad gäller andras förslag och de egna tankarna är nog sunt att ha med sig.

Egna värderingar: Här tänker jag nog mest på våra egna reflektioner runt diskussionerna. Hur bemöter jag andra i diskussionerna och hur visar jag andra respekt när de inte tycker samma sak som jag? Att vi inte glömmer följa våra egna värderingar om ett demokratiskt möte när vi är mitt inne i en hetsig diskussion – det är scoutigt.

Glöm inte att själv vara scoutig!

Det går säkert att göra djupare reflektioner än vad jag har gjort här. Man kan knyta stämman och våra handlingar där till både olika delar i scoutmetoden och även i scoutlagen. För visst ska vi vara ärliga, pålitliga, vänliga och hjälpsamma, visa respekt för varandra och hjälpa varandra att göra stämman så demokratisk som möjligt – då blir demokratin scoutig!

Vi ses i Kristianstad!

Hälsningar,
Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.