Eldsjälar avgörande för föreningslivet

Eldsjäl

I tisdags 7/10 kunde vi läsa i Metro Göteborg om Ulrika som engagerar sig ideellt i en idrottsförening under rubriken “Eldsjälen som vill att unga ska växa upp med sin idrott”.

Jag blir glad varje gång en eldsjäl uppmärksammas för sitt engagemang och läste genast hela artikeln. Efteråt kände jag mig lite missnöjd. Här skrivs ett reportage om en eldsjäl i ideell verksamhet och slutklämmen är att dessa “ofta är mindre sportklubbars räddning”. Ofta? Räddning? Det är väl ändå en underdrift? Vart kommer alla sportklubbar eller andra föreningar ifrån, om inte ifrån ideellt engagerade eldsjälar som just Ulrika? Det är ju de som lägger grunden för ungas möjligheter att engagera sig i idrott eller annat föreningsliv!

Att engagera sig för barn och unga

Jag är uppvuxen inom scoutrörelsen och har även haft några år av engagemang i både en judoklubb och inom musiken, samt även studentkårsvärlden. Att engagera mig ideellt har alltid varit självklart för mig. I dag lägger jag, liksom många andra, flera timmar i veckan på ideellt arbete för föreningar som engagerar unga! Scouterna vill ge barn, unga och vuxna i hela samhället möjlighet till en utvecklande och rolig fritid. Liksom i andra föreningar stöttar vi barn och unga att genom utmaningar växa som individer i en trygg miljö. Att som ung engagera sig innebär att växa i sig själv och lära sig att ta ett ansvar för sig själv och andra, att lära sig ömsesidigt förtroende medan man gör något som är roligt. Och som Ulrika säger “med bonusen att de på ett naturligt sätt hamnar i miljöer borta från droger och festande”.

Eldsjälar finns överallt!

Det svenska föreningslivet är uppbyggt av eldsjälar – de finns överallt! Allt ifrån den som är ute i verksamhet med unga en eller flera kvällar i veckan, ser över lokalen för ungas verksamhet eller kanske den som är kassör i föreningens styrelse. Tillsammans stöttar vi unga att utvecklas till ansvarstagande individer och det ger så mycket tillbaka också! Jag har från Scouterna de finaste minnena, de äldsta vännerna, de viktigaste erfarenheterna och den härligaste känslan! Här har jag blivit den jag är och tillsammans med andra är jag med och formar det samhälle vi lever i.

Inget av detta hade varit möjligt utan eldsjälar som håller ihop verksamheten. Vuxna som väljer att lägga sin egen fritid på att bidra till bra verksamhet för sina och andras barn och unga. Jag vill ge till unga i dag vad jag själv fick när jag växte upp: en trygg miljö att växa i tillsammans med andra i en rolig verksamhet.

Tack för allt ni ger!

Eldsjälar finns överallt och det är ni som möjliggör och utgör grunden i allt föreningsliv. Det är tack vare er som barn och unga varje dag får skratta och ha roligt, utmana sig själva och växa tillsammans med andra. Jag vill rikta ett stort tack till Ulrika och alla andra där ute! Ni är viktiga för så många och ni är värda att uppmärksammas för de hjältar ni är! Tack!

Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Tidningen med hela artikeln: “Eldsjälen som vill att unga ska växa upp med sin idrott”

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.