Distriktsstämma/årsmöte 2014

Stämma2014

Under en dag har vi tillsammans avslutat verksamhetsåret 2013 och påbörjat planerna inför 2015 – nu kör vi framåt! Här finns en kort sammanfattning av dagen och besluten.

Vad är en stämma egentligen?

Distriktsstämman är distriktets årsmöte. Att det står stämma/årsmöte på alla papper är just för att förenkla förståelsen, eftersom alla inte tidigare har använt samma ord. Stämman är distriktets högst beslutande organ. Det är när vi träffas här som vi fattar besluten om vad distriktet ska göra och även tillsätter den styrelse som får i uppdrag att göra det vi bestämmer.

I lördags 15/11 samlades vi i Fiskebäcks Missionskyrka för årets ordinarie stämma. På distriktsstämman representerar kårerna sina medlemmar. Ju fler medlemmar en kår har, desto fler ombud får kåren skicka till stämman (d.v.s. desto fler röster har kåren på stämman). I distriktet är vi totalt 51 kårer. Endast kårer med minst 5 medlemmar under 26 år får skicka ombud till stämman, vilket gör 45 kårer totalt. På plats i lördags var 77 ombud från 25 scoutkårer i distriktet.

Frukost

Incheckning, fika och lansering av nya distriktsmärket

Mellan kl. 9 och 9.50 droppade ombud och deltagare in i lokalen, checkade in och bredde var sin macka till frukosten. Det gäller att ladda med mycket energi för att orka med att fatta massa bra beslut under dagen. Flera pratade även ihop sig om vad de tycker i olika frågor och bollade tankar med andra när vi samlade ihop oss.

Kl. 10 drog stämman igång med lanseringen av vårt nya distriktsmärke! Kommunikationsutskottet har varit väldigt hemlighetsfullt och och bara skickat ut några antydningar på twitter, facebook och instagram, vilket har gjort oss alla jättenyfikna! Efter att ha burit in märket i en låst portfölj fick alla i lokalen vara med och presentera det nya märket. Bl.a. ombads vi att ”se ut som en scoutlilja”, ”låta som en mås”, ”se ut som en båt” och ”se ut som en staty”.

Lilja

Efter att vi hunnit bli riktigt nyfikna fick vi äntligen se det – vårt nya gemensamma distriktsmärke!

gbgmarke

Under förmiddagen godkände vi balansräkning och resultat för föregående verksamhetsår, (2013) och lade verksamhetsberättelsen tillhanda. Motioner och propositioner presenterades och vi fick information som gjorde att vi under lunchen och informationstorget kunde förbereda oss för att fatta bra beslut under eftermiddagen.

Informationstorg

Kvart i tolv ajournerades (pausades) stämman för lunch och informationstorg. På informationstorget fanns representanter för all verksamhet i distriktet, Mandalay, Kragenäs, stiftelsen, Västra kansliet, Livat2015, valberedningen och styrelsen för att både information och svara på frågor. En stund efter att informationstorget öppnat började även lunchen serveras och det fanns gott om tid att diskutera och prata runt borden.

Efter lunchen återsamlades vi och började eftermiddagen med att uppmärksamma fyra kårer som fyller 50 år i år. Grattis till Askims Sjöscoutkår, Bohus Scoutkår, Kärra Scoutkår och Scoutkåren Tor! Vi passade också på att uppmärksamma de scoutkårer som jubilerade förra året, då detta missades under stämman 2013. Grattis i efterskott till Göteborgs Sjöscoutkår som fyllde 100 förra året och Göta Scoutkår som fyllde 75!

Distriktet hade också den stora äran att å Scouternas vägnar få dela ut förtjänstmärket Ledfyren till Emma Ivarsson i Tuve Scoutkår. Grattis Emma och grattis till oss som får jobba med dig!

Eftermiddagens förhandlingar och beslut

Nytt för den här stämman var att vi inte använde oss av påverkanstorg. Vi vill testa något nytt för att öka delaktigheten. Syftet med påverkanstorg är att alla ska kunna ta del av diskussioner om alla frågor och att det ska finnas utrymme för alla att tycka och tänka. Vi har dock sett att flera har haft svårt att ta till sig möjligheterna som ett påverkanstorg ger och att ett sådant inte alltid är lätt att ta till sig för unga eller de som är nya i sammanhanget. Vi öppnade den här gången upp för diskussioner runt bord istället och försökte vara måna om att alla skulle ha möjlighet att delta i diskussionerna runt borden.

Stämman leddes av ett duktigt presidium bestående av två ordförande: Kattis Persson, Tynnereds Scoutkår och Axel Sjögren Holtz, Masthugget-Majornas Scoutkår. Med sig hade de sekreteraren Karolina Nattochdag, Stenungsunds Scoutkår och även sekreterare i distriktsstyrelsen.

PresidietKarolina

Motioner och propositioner

En del tid lades på att diskutera motionerna som var inkomna och många hade åsikter. Så här slutade besluten (se handlingarna för mer information om motioner och propositioner).

Motion 1: LAN-party för Göteborgsscouterna

Motionärerna önskar att man gör ett LAN-party för ungdomar och att detta blir ett årligt event. Distriktsstämman gick på styrelsens förslag, vilket var att stötta en grupp som vill ordna detta, men ordna det en gång först och inte besluta om nu att det ska bli ett årligt event.

Motion 2: Stöd till ny scoutverksamhet

Motionären föreslår att vi samlar en grupp i distriktet som ser över möjligheterna att starta ny scoutverksamhet där det behövs och att göra det tillsammans med andra föreningar/företag/organisationer som redan finns lokalt på platsen och att denna verksamhet administrativt ska utgå ifrån distriktet. Även här gick stämman på distriktets förslag som uppmuntrar idén och vill att det samlas en grupp av intresserade som tittar vidare på strukturerna runt hur det här kan komma att fungera.

Motion 3: Extra bidrag inför WSJ 2015

Motionärerna föreslår att distriktet avsätter pengar som kan sökas av de som ska åka på World Scout Jamboree 2015 i Japan. Stämman diskuterade motionen länge och kom fram till att de ville avsätta pengar för ett extra lägerbidrag 2015, men som skulle kunna sökas av alla som ska åka på läger och inte bara de som ska till WSJ. Intruktioner om hur det går att söka kommer inom kort ut på hemsidan!

Proposition 1: Scouterna-beachflagga till varje kår

Distriktsstyrelsen föreslog stämman att man redan nu under 2014 köper in en Scouterna-beachflagga till varje aktiv scoutkår att ha på marknadsföringsevent. Stämman tyckte att inköp kan vänta till 2015 och att det först ska undersökas vilka kårer som vill ha och sedan endast köpas in till dessa.

Inför verksamhetsåret 2015

Medlemsavgift

Stämman beslutade medlemsavgiften för 2015 till 20 kr per medlem och termin, vilket är oförändrat från år 2014.

Lägeravgifter på Kragenäs

Nytt för i år är att Göteborgs scoutdistrikt nu helt tar över driften av lägerområdet Kragenäs. Detta som en del i att utveckla lägerområdet med ökat stöd och program till kårer som ordnar läger på Kragenäs. I och med att distriktet står för driften och kostnaderna rörande den, så beslutar distriktet även om lägeravgifterna.

Stämman beslutade om oförändrade lägeravgifter både för 2015 och 2016 enligt följande.

 • 25 kr / natt för medlemmar i Göteborgs scoutdistrikt för läger på ängarna
 • 40 kr / natt för övriga för läger på ängarna
 • 500 kr / dygn respektive 1000 kr / helg för medlemmar i Göteborgs scoutdistrikt för hyra av Pannbergsstugan
 • 750 kr / dygn respektive 1500 kr / helg för övriga för hyra av Pannbergsstugan

K-nas

Verksamhetsplan och budget

Verksamhetsplanen föredrogs endast mycket kort och stämman beslutade om den utan att göra några ändringar. Även budgeten klubbades igenom med ändringen som ges av beslutet rörande proposition 1.

Verksamhetsplan och budget är de två viktiga styrdokumenten som styrelsen har att jobba efter under det år som kommer.

Val av distriktsstyrelse 2015

Stämman valde en styrelse att jobba med den beslutade verksamhetsplanen under 2015 enligt följande.

 • Ordförande: Anna Gottfridsson, Scoutkåren Göta Lejon
 • Vice distriktsordförande: Pernilla Niemi, Scoutkåren Engelbrekt
 • Vice distriktsordförande: Karolina Nattochdag, Stenungsunds Scoutkår
 • Ledamot: Micael Andreasson, Trekungakåren
 • Ledamot: Jenny Irwert, Långängens Scoutkår
 • Ledamot: Markus Forsgren, Porthälla Scoutkår
 • Ledamot: Tobias Stellert, Scoutkåren Göta Lejon
 • Ledamot: Magnus Bernhardsson, Trekungakåren
 • Suppleant: Panagiotis ”Jotis” Nikolis, Backa Scoutår
 • Suppleant: David Udén, Scoutkåren Göta Lejon
 • Redan vald ledamot och kassör för 2015: Jan Månsson, Kungälvs Scoutkår

Val av revisorer för 2015

 • Revisor: Inger Jansson, Göteborgs Sjöscoutkår
 • Revisor: Maria Laigar, Redbergslids Scoutkår
 • Revisorsuppleant: Göran Lilja, Tuve Scoutkår
 • Revisorsuppleant: Ove Olsson, Scoutkåren Göta Lejon

Val av valberedning för 2015

 • Matilda Eriksson, Porthälla Scoutkår (sammankallande)
 • Emil Borglund Aspler, Johannebergs Scoutkår
 • Simon Jännebring, Scoutkåren Göta Lejon
 • Johan Amborg, Stenungsunds Scoutkår
 • Ingeborg Stensdotter-Qvil, Kortedala Scoutkår

Avslut med många tankar om framtiden

Efter att valen var klara var det bara en sak kvar på föredragningslistan – att avsluta stämman. Presidiet avslutade stämman och distriktsordförande Anna tackade för en bra dag med bra och öppna diskussioner, samt för fortsatt förtroende under 2015. Som avslut samlades vi längs väggarna i lokalen och tog upp scoutsången tillsammans.

En stämma är ett viktigt demokratiskt forum. Redan nu funderar vi på datum för nästa års stämma, så boka in det för kåren redan när datumet är bestämt! Det är här vi gemensamt bestämmer vart vi vill med distriktet och vad vi ska göra tillsammans under kommande år!

Nu kör vi mot framtiden!

Hälsningar,
Distriktsstyrelsen

Det här inlägget postades i Händelser och märktes , , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>