Det finns alltid mycket nytt att lära sig!

Mandalay-segling motljus

Jag sitter intill rodret på en segelskuta som guppar över de små vågorna, kisar mot solen och ser Göteborg närma sig i sakta mak. En stilla kväll där det finns plats för tankarna att vandra. Att jag en gång valde att bli en del av Scouterna är nog det jag är mest glad över. Eller jag kanske ska säga som det är att mina föräldrar peppade mig att testa på scouting när min kompis ville ta med mig till ett första scoutmöte. Sedan dess har jag aldrig ångrat att jag gick dit.

mandalay-föröverEn gång scout – alltid scout!

Under våren i år har Scouterna tagit fram ett nytt rekryteringsmaterial som ett stöd för alla kårer i rekryteringen av scouter nu i höst. Materialet är denna gång indelad efter åldersgrupperna och baserat på målspåren som specificerats för varje åldersgrupp. (Vill du eller din kår ha tag i det snygga nya rekryteringsmaterial, så kontakta Västra kansliet). I materialet som riktar sig till blivande spårarscouter står det att ”du kan vara scout och lära dig saker ända tills du är 25 år”, en mening som diskuterades flitigt på sociala medier.

För visst är det så att Scouternas program finns för scouter från spåraråldern till roveråldern. Och visst är det så att det för en 8-9-åring, som ju materialet riktar sig till inte funderar så väldigt mycket på vad som händer efter du är 25… Men, visst kan jag lära mig nya saker även efter 25!

Det var så det började…

När jag var 15 började jag som ledare inom Scouterna. Samma år blev jag invald i en styrelse för första gången och sedan dess har jag provat på uppdrag av olika slag. Och något jag vet är att jag alltid lär mig något nytt! Att det alltid finns något inom uppdraget som får mig att reflektera över vad jag gör eller hur jag gör det. Att jag har fått prova att jobba med saker som jag inte har gjort tidigare och att jag har vågat mer och mer hela tiden. Att jag för snart två år sen valde att ställa upp till distriktsordförande i Göteborgs scoutdistrikt är nog det modigaste jag har gjort. Och varje dag lär jag mig något nytt!

..men, slut är det inte än på länge!

Jag är så glad över att jag är scout. Det finns sådana möjligheter! En kväll på Mandalay ute på havet har gett mig så mycket att vara glad över. Jag har aldrig seglat förut. Ombord finns en skeppare och en styrman, men de seglar inte åt oss, de visar hur man gör och låter oss bemanna segel, roder och sjökort. En blandad besättning med några som har seglat innan, några som är helt gröna ombord på en båt, några som har vuxit sig förbi roveråldern och några som precis blivit äventyrarscouter. Tillsammans får vi ut Mandalay på vattnet, hissar seglen, lär oss om alla rep och tampar och vad vi ska göra, får testa att navigera och förstå oss på sjökortet och hålla i rodret. Vi lär genom att göra och jag som är första gången ombord på en segelskuta får lära mig att jag visst klarar det här! Även om jag är över 25 har jag fått lära mig något helt nytt, samlat helt nya erfarenheter och detta genom scoutmetoden. Den fungerar! Även om det inte finns ett program för mig, så kommer jag alltid att vara scout!

Mandalay är ett exempel på vad man kan göra inom Scouterna där vi kan njuta av äventyr, men också lära genom att göra tillsammans med andra. För alla, även mig som helt nybörjare. Efter en fantastisk kväll på havet är jag peppad på att ge mig ut igen!

Hälsningar,
Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Mandalay, segling

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.