Demokratimöte med spårarscouter

Demokrati

Visst kan man prata demokrati även med spårare! I Annetorpsdalens Scoutkår pratades det demokrati i förra veckan och man passade på att rösta om nytt avdelningsnamn!

Vi i A-dalens scoutkår hade ett lyckat Spårarmöte där vi lärde oss om demokrati!

Vi ledare började lite lätt genom att barnen fick dela sina erfarenheter av vad demokrati är, många hade redan pratat om det i skolan eftersom det är valår. Sedan berättade vi om hur scouternas demokratijamboree fungerar.

För oss passade det att rösta om ett avdelningsnamn. Scouterna delades in i patruller där de fick ta fram förslag och rita egna ID kort.

De fyra förslagen som kom fram fick var sin färg. Sedan fick en patrull i taget vara inne i ”vallokalen” och hjälpa till. Nån gav ut kuvert, den som skulle rösta fick gå bakom en dörr och lägga i färgen de ville rösta på. Sedan var det en som kontrollerade ID, en som prickade av från en namnlista och en som lade ner kuvertet i en låda.

Därefter roterade vi så att alla patruller fick vara inne och hjälpa till.

Vi räknade rösterna och resultatet blev avdelningen Rävarna.

Reflektionen efteråt knöt ihop säcken genom att vi ledare gick egenom att det finns olika sorters demokrati (direkt, sluten, öppen) och att det vi gjorde var en sluten röstning. Samt att det i inte är alla länder som har demokratiska val.

//A-dalens scoutkår

Det här inlägget postades i Inspiration från kårer och märktes , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.