Demokrati – en viktig del av scouting

Demokrati

Scouterna definierar sex saker som vi gemensamt står för. En av dem är demokrati och mångfald. Det här ställningstagandet utgår ifrån att i Scouterna får alla vara med och så även i beslutsprocesserna! Nu är det snart dags för Scouternas stämma där vi tillsammans beslutar om Scouternas framtid!

Demokrati

Många människor anser att demokrati är en del av de mänskliga rättigheterna och under höstens riksdagsval har det inte minst debatterats vad våra rättigheter och skyldigheter egentligen är. Inom Scouterna jobbar vi med ett demokratiskt program, där varje scout får vara med och påverka sin roll i verksamheten. Här ska alla få en chans att synas och kunna göra sig hörd i den lilla gruppen, patrullen, vi jobbar. Vi står också upp för ett demokratiskt samhälle.

Att jobba aktivt med demokratifrågor

Demokrati är viktigt och att reflektera kring vad det är och hur att ställa sig till det är viktigt redan från ung ålder. Scouterna tar fasta på detta och det finns tips på hur att jobba med demokrati i scoutprogrammet. Att från tidig ålder lära sig att allas åsikter är lika mycket värda och samtidigt reflektera över det faktum att man inte alltid kan få som en själv vill är viktigt redan från spåraråldern och en del i att vi inom Scouterna fostrar ansvarstagande individer.

Demokrati finns som intressemärke och på sidorna Leda scouting finns konkreta tips på hur att jobba med demokrati i scoutprogrammet. NSF har valt att ha demokrati som sin fokusfråga under 2014 och på deras hemsida finns flera tips på hur man kan jobba med demokrati.

I vissa kårer är varje patrull på avdelningen en lokalavdelning. Det innebär att patrullen antar ett par stadgar för sin verksamhet och att de håller ett årsmöte. De skriver också en verksamhetsplan och verksamhetsberättelse. Detta är ett sätt för scouter att få lära sig dessa begrepp redan i tidig ålder. Att lära sig begreppen och använda dessa demokratiska styrmedel redan som ung gör att man växer upp och är insatt i hur de här systemen fungerar redan tidigt. På det sättet är det lättare att vara med och påverka och det inger en förståelse för varför det är viktigt att vara delaktig.

Scouterna är en demokratisk rörelse

Varje medlem har rätt att på kårstämman (årsmötet) vara med och påverka sin kår och sin verksamhet. Många scoutkårer är duktiga på att öppna upp sina kårstämmor för alla medlemmar, även de yngre. Detta kräver ett annat sätt att föra diskussioner på för att inkludera alla. Om alla förstår vad som händer och hur det fungerar kan alla också vara med och påverka!

Varje kår representeras på distriktsstämman (där alla medlemmar är välkomna även om de inte är ombud för sin kår) där vi gemensamt beslutar om lite större arrangemang och utbildning m.m. som kårer gör gemensamt i ett distrikt. Till Scouternas stämma skickar kåren ombud och på den stämman diskuteras hela den svenska scoutrörelsen och dess mål och syfte. Det är stora frågor, men genom sin kår kan varje scout vara med och påverka även här! Det går även att åka på Scouternas stämma som deltagare även om man inte är ombud för sin kår.

Ett viktigt verktyg som används för att möjliggöra för varje medlem att påverka är motioner. En motion, ett förslag, kan skrivas av varje medlem till kårstämman, distriktsstämman eller till Scouternas stämma. Tycker du att något ska göras annorlunda? Fundera över att skriva en motion!

Scouternas stämma och Demokratijamboreen 2014

Nu i höst är det dags för Scouternas stämma. Här ska vi bl.a. diskutera Scouternas – vår gemensamma – nya strategi. Vart vill vi att Scouterna ska vara på väg framåt? Det är inga små frågor och det är i diskussionerna med varandra vi gör det möjligt att åstadkomma den bästa strategin för hela Scouterna. Vi ska också anta en gemensam verksamhetsplan för de närmsta två åren och diskutera våra policyer. Hämta alla handlingar här.

Till stämman har även skickats in en del motioner. Dessa motioner har skickats in av medlemmar från olika delar av landet och är saker de tycker är viktiga att ta upp. Bl.a. handlar det om finansiella frågor, bidragsfrågor, hur vi i Norden organiserar våra storläger, tillägg till alkoholpolicyn, sjöscoutlilja, framtagande av märkesbok, reseutjämning till Scouternas stämma och mycket mer. Nu är det för sent att skicka in motioner till den här Scouternas stämma. Dock är det på plats på stämman utmärkt att prata med andra scouter om vad man tycker ska göras och kanske där hitta någon att skriva en motion tillsammans med till nästa stämma!

Ta chansen att skicka ett ombud från din kår! Det är så vi gör vår röst hörd och talar om vart vi vill att Scouterna ska vara på väg och vad vi vill göra tillsammans. Antingen åker någon från kåren som redan har koll på flera frågor eller så åker någon som är ny i sammanhanget. I vilket fall, så är vi flera kårer ifrån Göteborg med kranskommuner som skickar ombud till Scouternas stämma och vi stöttar givetvis varandra! Det är inte svårt att åka, det ger istället väldigt mycket!

Visa att vi står upp för demokrati och visa att vi tar på allvar att vi tycker det är en mänsklig rättighet!

Hälsningar,

Anna Gottfridsson
Ordförande Göteborgs scoutdistrikt

Det här inlägget postades i Styrelsen har ordet och märktes , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.