Att vara Kragenäsare

Kragenäs uppifrån

Under sommaren erbjuds ungdomar som är scouter att jobba som Kragenäsare (funktionärer) på Kragenäs. Stella Cederbom berättar här om hennes 1,5 vecka som Kragenäsare under sommaren 2015.

Livet som Kragenäsare

Det är nog inte många som väljer att dra till Kragenäs i en och en halv vecka istället för att ligga och glassa på ett kryssningsfartyg i Karibien, men både jag och min syster valde scouting denna vecka som många fortfarande inte förstår men det är ju det som är det bästa, scouting!

Jag kom upp till Kragenäs torsdagen den 25/6 till en lägeräng full av norska speidrar och en ganska befolkad Pannbergsstuga med sommarvärdar och andra Kragenäsare, så det blev aningen trångt i några dagar.

Eftersom det var en vecka då vi hade utlämning av mat till kårerna som var där blev mitt första arbete på torsdagen att hjälpa till med kvällens mat.

Matutlämning på Kragenäs 2015

På söndagen åkte sedan det stora sällskapet av speidrar och Pannbergsstugan var betydligt lugnare nu med mindre folk och vi hade inte heller någon matutlämning.

Det var jag och fyra andra Kragenäsare och en sommarvärd under den hela veckan och det var alldeles lagom att bo tillsammans med i en vecka.

Eftersom man bor i pannbergsstugan så måste även alla se till att man håller rent och snyggt runt omkring sig och hjälper till med disk och maten osv, precis som på läger.

Så när det bara var ca 40 speidrar och några belgiska scouter kvar på ängen så blev det tid till att jobba med området Kragenäs t.ex tvätta och olja in piren, göra iordning volleybollplanen eller gräva diken. Detta kunde då vara ett fm eller em jobb förutom att städa toaletten och ha kiosken öppen.

Klättring på KragenäsStenpiren på Kragenäs

Varje kväll gjorde vi ett schema för dagen där man la upp vad som skulle göras och vem eller vilka som skulle göra det.

Vi var igång från 8.45 till ca 17.00 inklusive frukost och lunch men även någon rast där emellan. Efter kl 17.00 hade man i princip helt ledigt och kunde göra vad man ville och kände för.

Man kan säga att jag hade det väldigt bra som Kragenäsare under min vecka och jag fick även uppleva lite norsk scouting genom lägerbål och morgoninspektion.

När man är kragenäsare jobbar man lite, slappar lite och lär känna nya människor samtidigt och det gör att det blir roligare än om man bara skulle jobba hela tiden.

Att vara Kragenäsare handlar inte bara om att städa toaletter vilket många säkert tror så vill du ha mer scouting under sommaren och tjäna en slant så finns Kragenäs!

/ Stella Cederbom, Scoutkåren Göta Lejon och Torslanda Sjöscoutkår

Det här inlägget postades i Händelser, Inspiration från kårer och märktes , , av Göteborgs scoutdistrikt. Bokmärk permalänken.